Bijverdienen naast je pensioen, mag dat?

Wie wil blijven werken na zijn pensioen, zit al snel met een hoop vragen. Zitten ze nog echt op mij te wachten? Hoelang kan ik mijn werkzaamheden nog in goede gezondheid uitvoeren? Lever ik een hoop in op mijn nieuw verworven vrijheid? Wat zal mijn omgeving ervan vinden?
(Hier lees je alvast over 7 voordelen van blijven werken na je pensioen).

Maar de belangrijkste vraag is toch vaak: mág ik wel bijverdienen naast mijn pensioen? En hoe werkt dat dan met de belastingdienst en de fiscale regelingen?

Wij hebben het voor je uitgezocht en beantwoorden hieronder de meest gestelde vragen.

Bijverdienen naast je pensioen, zo werkt dat

Word ik gekort op mijn pensioen als ik weer ga werken?
Het antwoord is simpel: Nee. Ontvang jij AOW en eventueel werknemerspensioen? Dan kun je tóch
blijven werken of af en toe betaalde klussen doen. Dit heeft géén invloed op de hoogte van je AOW of pensioenuitkering. Door de extra verdiensten kun je wel in een hoger belastingtarief komen. Netto zul je echter altijd meer overhouden als je blijft werken.

Wat is het percentage inkomstenbelasting voor AOW-gerechtigden?
Na je AOW-gerechtigde leeftijd betaal je minder belasting in de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting. Het gemiddelde inkomstenbelastingtarief is 20,43% voor AOW-gerechtigden, dit betaal je tot aan een inkomen van € 34.404 per jaar (dit is een gemiddelde van schijf 1 en 2). Boven dit inkomen betaal je 42% (schijf 3) inkomstenbelasting tot € 68.507, daarboven geldt een tarief van 51,95% (schijf 4).

Pas ik dubbele loonheffingskorting toe?
Nee, let juist op voor dubbele loonheffingskorting! Ontvang je AOW of pensioen, dan ontvang je ook loonheffingskorting. Verreken dus met de nieuwe inkomsten niet nogmaals loonheffingskorting om te voorkomen dat je de korting bij de aangifte van je inkomstenbelasting weer moet terugbetalen. Check dus of deze al wordt toegepast, en zo ja, doe het dan niet nog een keer.

Heb ik na mijn pensioen recht op een ziekte- of werkloosheidsuitkering via het UWV?
Als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, heb je geen recht meer op deze uitkeringen. Eventueel kort verzuim kan wel worden verzekerd via de opdrachtgever.

Welke gevolgen heeft werken na pensioen als ik toeslagen ontvang?
Het is belangrijk te weten dat wanneer je AOW-gerechtigd bent, bij extra verdiensten eventuele toeslagen aangepast kunnen worden omdat je inkomen natuurlijk stijgt. Bij toeslagen kun je bijvoorbeeld denken aan zorg- of huurtoeslag. Het is belangrijk om dit goed te checken; dit doe je het beste bij de uitkeringsinstanties of met een belastingadviseur.

Hoe werkt de verloning bij jullie?
Bij KlusHeeren vindt de verloning plaats via een payroll bedrijf. Dat betekent dat je freelancer bent en deze instantie alle administratie voor je doet met betrekking tot verloning én dat  je op flexibele basis kunt werken. Wekelijks vul je je gewerkte uren in (als je gewerkt hebt) en krijg je deze ook wekelijks uitgekeerd met een vertraging van 2 weken. Ons Payroll-bedrijf zorgt bijvoorbeeld ook dat de loonheffingskorting goed wordt toegepast. Ook goed om te weten: wij werken ook samen met zzp’ers!

Mocht je hierover vragen hebben, neem dan contact op via ons contactformulier en wij bellen of mailen je terug.

Bel me terug
Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in